VT- Viscerale technieken

 

 Manon Breuker integrale Therapie

Ook deze behandelmethode is er op gericht de oorzaak van de klacht op te sporen. Binnen het lichaam zijn alle verschillende structuren, zoals bot, spieren, organen ,zenuwen, bloedvaten, hetruggemerg, omgeven door en verbonden met het bindweefsel. In dit systeem werkt de viscerale therapeut middels zachte mobilisatietechnieken voor de aangedanen organen.

 

In de jaren 70 ontwikkelde de osteopaat J.P. Barral de techniek van Viscerale Manipulaties. Hij is ervan overtuigd dat meer dan 95% van de klachten ontstaat door stoornissen in het bindweefsel rond de organen. Barral is nog steeds bezig deze technieken te verfijnen en verder te ontwikkelen.

Waarom het bindweefsel van onschatbare waarde is verklaart hij als volgt:

Als je op een stuk plastic, hele ingewikkelde complexe prachtige muziek en ook film kan vastleggen. Wat kan het geniale bindweefsel wel niet opslaan en ook verwerken.

Als je dit beseft moet dat enorm zijn.

 

Viscera = organen

Fascia = bindweefsel

 

Het viscerale systeem omvat alle organen inclusief de omhulling het bindweefsel. Dit zorgt voor steun van alle structuren en het houdt al deze structuren op hun plek.

Bij een goede gezondheid bestaat er tussen de organen een voortdurende beweging. Neembijvoorbeeld de ademhaling, bij iedere inademing komt het midderif omlaag en neemt daarin allerlei organen met zich mee. Dit geldt ook voor de uitademing. Of bv. bij hardlopen, de schokken dienen opgevangen te worden.

Het is van groot belang dat dit bindweefsel vrij moet kunnen bewegen/glijden.

Echter door allerlei oorzaken( een ongeval, operaties, littekens, stress, zware bevalling, verkeerde voeding, overbelasting, emoties etc.) kan dit bindweefsel minder vrij en goed bewegen. Dit soort verklevingen kunnen op den duur klachten geven. In het begin is deze verminderde beweeglijkheid wellicht te ervaren in het spier bot systeem. Duren deze klachten langer dan kunnen ze zelfs problemen gaan geven aan de organen.

Vandaar dat een restrictie( verminderde beweeglijkheid) van bijvoorbeeld de maag een pijn klacht kan geven in de li-schouder. Door deze restrictie te behandelen, verbetert het functioneren van de maag maar ook de linker schouder.

De restrictie wordt onder andere opgespoord door te luisteren naar zogenaamde ritmes. Elk orgaan heeft een eigen ritme. Deze worden waargenomen door de handen.

 

DE INVLOED VAN EMOTIES

 

Als je lekker in je vel zit, blijf je emotioneel beter in balans en zul je weinig fysieke klachten hebben.

Emoties hebben een grote invloed op onze lichaamsfuncties. Ze kunnen zich gaan vastzetten in het bindweefsel. Het lichaam onthoudt dit, slaat dit op of verwerkt het.

 

Als je een emotie voelt, dan merk je dat bijvoorbeeld door kriebels in de buik, een misselijk gevoel, of geen adem meer kunnen krijgen of pijn in de hartstreek. Onze organen zijn de echo van de emoties en je zult ze niet snel voelen aan je grote teen.

Afhankelijk van de intensiteit van de emotie kunnen de organen hierop reageren. Een beker uit je handen laten vallen geeft een minder intense emotie dan wanneer je plots een geliefd iemand verliest.

De emoties worden geregistreerd door de hersenen. Deze selecteren als het ware welke stress een weerslag krijgt in het lichaam. Anders zouden we voortdurend een stressgevoel ervaren. Is de emotie intens dan komt er nog meer spanning in het desbetreffende orgaan. Het omgekeerde is ook mogelijk, een fysiek aangedaan orgaan kan emotionele onrust geven. En zie daar de vicieuze cirkel. De viscerale therapeut probeert deze vicieuze cirkel te doorbreken door de restrictie los te krijgen zodat de emotie weer vrij kan bewegen. Soms merk je dit doordat er bepaalde gedachtes of beelden naar voor komen, of dromen na de behandeling. Soms merk je niets en kom je ongemerkt emotioneel weer in balans.

 

 

Cranio Sacraal Therapie, Viscerale Therapie Strain Counterstrain van Dr. Jones, integrale technieken van Frank de Bakker